Waarom isoleren en ventileren?

 Isoleren geeft je woning een beschermende ‘warme jas’. Je kunt het dak, de muren en de vloer isoleren met isolatiemateriaal, en je ramen kun je verduurzamen met isolerend glas. Daarnaast is het belangrijk om naden en kieren dicht te maken. Dit zorgt ervoor dat er minder warmte ontsnapt, waardoor je woning een aangenamer klimaat heeft. Doordat je minder hoeft te verwarmen, bespaar je op je energiekosten. 

Ventileren zorgt ervoor dat er altijd frisse lucht in je huis komt, terwijl de vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd. Hoewel ventilatie wat energie verbruikt, is het essentieel voor een gezonde luchtkwaliteit in huis. Gelukkig zijn moderne ventilatiesystemen energiezuinig; ze maken gebruik van warmteterugwinning. De warmte van de lucht die uit je huis wordt afgevoerd word gebruikt om de verse lucht mee te verwarmen. Waardoor ze minder energie kosten. 

Met goede isolatie en ventilatie is je woning perfect voorbereid voor het gebruik van een warmtepomp of andere duurzame verwarmingssystemen. 

 Voordelen isoleren

 Het isoleren van een woning heeft verschillende voordelen, zowel op korte als lange termijn. Hier zijn de belangrijkste voordelen: 

1. Energiebesparing 

Isolatie zorgt ervoor dat warmte in de winter binnen blijft en koelte in de zomer. Dit vermindert de behoefte aan verwarming en koeling, wat resulteert in een lager energieverbruik en lagere energiekosten. 

2. Verbeterd comfort 

Een goed geïsoleerde woning heeft een stabieler binnenklimaat. Dit betekent een aangenamere temperatuur het hele jaar door, zonder grote temperatuurschommelingen. Dit verhoogt het comfort voor de bewoners. 

3. Minder vocht- en schimmelproblemen 

Isolatie helpt bij het reguleren van de vochtigheid in de woning, wat schimmelvorming voorkomt. Door de temperatuurverschillen tussen binnen- en buitenmuren te verkleinen, wordt condensatie en vochtophoping verminderd. 

4. Geluiddemping 

Isolatiematerialen kunnen ook geluiden dempen, zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten. Dit betekent minder geluidsoverlast van verkeer, buren of andere bronnen. 

5. Waardevermeerdering van de woning 

Een goed geïsoleerde woning is aantrekkelijker voor kopers, omdat het energiezuiniger is en minder onderhoud vereist. Dit kan de marktwaarde van de woning verhogen. 

6. Duurzaamheid 

Door minder energie te verbruiken, wordt de ecologische voetafdruk van de woning verminderd. Het is een duurzame keuze die bijdraagt aan het verminderen van de CO2-uitstoot en het bevorderen van milieuvriendelijker wonen. 

7. Verbeterde luchtkwaliteit 

Goede isolatie kan helpen bij het behouden van een gezonde binnenlucht door ventilatie te verbeteren en tocht te verminderen. Dit kan vooral belangrijk zijn voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. 

8. Langetermijnbesparing 

Hoewel de initiële kosten voor het isoleren van een woning kunnen variëren, leveren de besparingen op de energiekosten op de lange termijn een goede terugverdientijd op. Dit maakt het een verstandige investering. 

9. Verlengt de levensduur van de woning 

Isolatie kan helpen bij het beschermen van de bouwmaterialen van de woning tegen extreme temperaturen, wat bijdraagt aan de verlenging van de levensduur van het huis. 

Door te isoleren kan een woning dus niet alleen energiezuiniger en comfortabeler worden, maar ook duurzamer en economisch voordeliger op de lange termijn. 

Vloer 

Isoleren van vloeren helpt om de warmte binnen te houden en voorkomt kou van de grond in de woning. 

  • EPS (geëxpandeerd polystyreen)  Dit wordt vaak gebruikt voor vloerisolatie en is een licht, goed isolerend materiaal. 
  • XPS (geëxtrudeerd polystyreen)  Dit is een sterkere variant van EPS, en wordt gebruikt op plaatsen waar veel druk op de vloer komt, zoals in kruipruimtes. 
  • PUR (Polyurethaan)  Dit materiaal heeft uitstekende isolerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt voor vloeren die een hoge isolatiewaarde vereisen. 
  • Thermokussens. 

Tonzon thermokussens zijn een effectieve en duurzame manier om vloeren te isoleren en warmteverlies te verminderen. Ze bieden een uitstekende oplossing voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van je woning, het verhogen van het comfort en het verlagen van energiekosten. Dankzij hun eenvoudige installatie, lange levensduur en herbruikbaarheid zijn ze een populaire keuze voor mensen die willen investeren in een energiezuinige woning. 

Dak 

Goed geïsoleerde daken voorkomen warmteverlies en kunnen bijdragen aan de algehele energie-efficiëntie van het huis. 

  • Zolderisolatie met Glaswol of Steenwol Dit zijn de meest voorkomende materialen voor zolder- en dakisolatie, vooral als het gaat om spouwmuren en onderdaken. 
  • PUR en PIR  Deze schuimen bieden uitstekende isolatie en kunnen vaak dunner worden toegepast dan bijvoorbeeld glaswol, waardoor ze ideaal zijn voor ruimtebesparende isolatie. 
  • Houtvezel  Houtvezelplaten worden ook gebruikt voor dakisolatie, omdat ze een goede thermische isolatie bieden en tegelijkertijd vochtregulerend zijn. 

Spouwmuren

Spouwmuurisolatie wordt toegepast in de ruimte tussen twee muren van een woning, meestal in oudere huizen, om warmteverlies te voorkomen. 

  • Vluchtige schuimen (PUR, PIR)  Dit wordt in de spouwmuur gespoten, en het hardt uit om een dichte isolerende laag te vormen. 
  • Glaswol of steenwol  Deze worden ook vaak in de spouwmuur geplaatst. Ze kunnen in de vorm van rollen of matten worden geleverd. 
  • EPS-korrels Geëxpandeerd polystyreen (EPS) kan ook in de spouwmuur worden ingeblazen voor thermische isolatie.